Foto: z otvorených zdrojov
Ktorá prísada zlepší vôňu a chuť kapusty
Dusená kapusta je zdravé, chutné a finančne nenáročné jedlo, ktoré sa navyše pripraví veľmi rýchlo. Vďaka tomu si získala popularitu medzi mnohými Ukrajincami.
Profesionálni kuchári pri varení kapusty často pridávajú takú nezvyčajnú ingredienciu, ako je mlieko, a málokto vie, prečo to robia.
Prečo pridávať mlieko do kapusty pri dusení
Zlepšenie zápachu
Snáď každý pozná charakteristický zápach dusenej kapusty. Hoci nemá vplyv na chuť pokrmu, znižuje chuť do jedla. Práve na neutralizáciu tohto „vedľajšieho účinku“ dusenej kapusty by sa malo počas varenia pridávať mlieko.
Zmäkčenie kapusty
Kapusta môže zostať dosť tvrdá aj po dusení. Pridanie mlieka ju v tomto prípade výrazne zmäkčí a výrazne zlepší kvalitu pokrmu.
Recept na dusenú kapustu s pridaním mlieka
Zloženie:
- Biela kapusta – 500 g
- mrkva – 1 ks.
- cibuľa – 1 ks.
- olej – 3 PL.
- mlieko – 100 ml
- bobkový list, soľ, korenie a bylinky podľa chuti
Príprava
- Kapustu nakrájajte na čo najtenšie plátky. Cibuľu nakrájajte na polkruhy, mrkvu nastrúhajte na veľkom strúhadle.
- Cibuľu opečte na rastlinnom oleji, a keď bude priehľadná, pridajte k nej mrkvu. Keď zelenina zozlátne, pridáme kapustu, soľ a korenie a mlieko.
- Všetko premiešame a dusíme pod zatvorenou pokrievkou asi 10 minút na miernom ohni. Na konci pridáme korenie a bylinky, potom kapustu opäť premiešame a odstavíme z hrnca.
- Na dusenú kapustu je vhodné mlieko s akýmkoľvek obsahom tuku. Na konci dusenia môžete pridať aj malý kúsok masla, vďaka nemu bude jedlo jemné a výdatné.
