Prečo kuchári solia vodu inak, ako radia kuchárske knihy: odhaľovanie hlavného mýtu

Foto: z verejných zdrojov

Kulinári poznamenávajú, že mýtus o neskorom nakladaní vznikol kvôli strachu z pokazenia pokrmov.

V mnohých kuchárskych knihách sa odporúča pridávať soľ do vody až po jej zovretí. Profesionálni kuchári však robia pravý opak – vodu solia okamžite.

Kuchári to vysvetľujú takto: soľ ovplyvňuje nielen bod varu, ale aj chuť výrobku. Preto sa pridáva do vody ešte pred jej zovretím, poznamenáva korešpondent Belnovosti.

Vedci to potvrdzujú: soľ zvyšuje bod varu vody, vďaka čomu sa jedlo varí rýchlejšie a rovnomernejšie.

Profesionálne školy varenia radia: ak vodu okamžite osolíte, zelenina si zachová viac vône, chuti a farby, najmä zelenina a zemiaky.

Moderný výskum tiež potvrdzuje, že skoré pridanie soli zlepšuje štruktúru potravín, ktoré sú vďaka tomu hutnejšie a aromatickejšie.

Kulinári upozorňujú, že mýtus o neskorom solení vznikol zo strachu pred pokazením jedál. V skutočnosti sú moderné suroviny voči soli odolné a nekazia sa.

Kulinárske školy sa domnievajú: soľ by mala byť súčasťou procesu od začiatku, pretože vďaka nej je chuť pokrmu harmonickejšia.

Skúsení kuchári sa podelili o tip: okamžité osolenie vody šetrí čas a zlepšuje chuť jedla. Jednoduchá technika, ale veľmi účinná.

Soľ na začiatku varenia pokrmom neškodí ani neprekáža pri varení – naopak, proces varenia len zlepšuje.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy a triky pre každodenný život