Potraviny, ktoré rozhodne nemožno skladovať v chladničke – určite budete prekvapení

Foto: z otvorených zdrojov

Mnohé obľúbené výrobky by sa nemali skladovať v chladničke, pretože sa môžu pokaziť.

Zvykli sme si, že chladnička je najlepším miestom na skladovanie akýchkoľvek potravín, ale nie vždy je to pravda. Neznalosť pravidiel skladovania potravín môže nielen pokaziť ich chuť, ale aj viesť k ich znehodnoteniu, píše TSN.ua.

Ponúkame zoznam produktov, ktoré sa nesmú skladovať v chladničke.

Konzervované potraviny, džemy a marmelády

Rôzne džemy a iné konzervované potraviny môžu zostať čerstvé a bezpečné celé roky len tak na poličke. Ich skladovanie v chladničke je neudržateľné, pretože vytláčajú potraviny, ktoré skutočne potrebujú chladenie.

Pozor však na výnimky, ako je napríklad „džem“ za studena uvarený čaj z ruže. Taktiež, ak ste už konzervu otvorili, zvyšky by ste mali preložiť do čistej vzduchotesnej nádoby (sklenenej alebo keramickej), vložiť do chladničky a skonzumovať v priebehu nasledujúcich 24 hodín.

Chlieb a iné výrobky

V dôsledku chladu a vlhkosti rožky a chlieb v chladničke stuchnú rýchlejšie ako pri skladovaní pri izbovej teplote.

Preto by ste mali pečivo skladovať priamo v kuchyni, ale vo vrecku alebo v chlebníku. Ak ste náhle nakúpili veľa tohto výrobku – môžete ho uskladniť v mrazničke. A pred spotrebou malé množstvo rozmrazte.

Obilniny a obilniny

Obilniny a cereálie (napr. pohánka, ovsené vločky, ryža) sa nesmú ukladať do chladničky. Rýchlo absorbujú vlhkosť, rozmočia sa a najmä môžu zmäknúť alebo dokonca splesnivieť.

Mali by sa skladovať v kuchynskej skrinke. Najlepšie miesto je v špeciálnych nádobách zo skla alebo keramiky. Ak nemáte nádobu, môžete ich skladovať v obyčajnom papierovom vrecku.

Čokoláda

Ak čokoládu skladujete v chladničke, môže sa na nej časom vytvoriť biely povlak. Je to preto, lebo tuk (kakaové maslo) alebo cukor v čokoláde sa dostáva na povrch tabuľky v dôsledku náhlych zmien teploty a vlhkosti. Takúto čokoládu je možné bezpečne konzumovať, ale už nebude mať takú dobrú chuť.

Ak chcete zachovať jej najlepšiu chuť, uchovávajte čokoládu pri izbovej teplote. Jedinou výnimkou sú najhorúcejšie letné dni. Ak ju intenzívne teplo urobí mäkkou a nepríjemnou, môžete ju dať do chladničky, ale len na krátky čas – nie dlhšie ako na jeden alebo dva dni.

Med

Med v chladničke rýchlo kryštalizuje a stráca svoje výhody. Musíte ho skladovať pri izbovej teplote. Treba si uvedomiť, že med sa nepokazí ani v teplom počasí.

Káva a korenie

Korenie neukladajte do chladničky, pretože v dôsledku nadmernej vlhkosti stráca svoju chuť a štruktúru. Okrem toho sa silné vône rôznych korenín môžu navzájom „premiešať“ a dokonca preniesť na iné potraviny, ktoré ležia na stole.

Ak chcete, aby si koreniny zachovali chuť dlhšie, mali by sa skladovať v tesne uzavretých nádobách alebo vreckách pri bežnej izbovej teplote, trochu ďalej od priameho svetla.

To isté platí aj pre kávu. Kávové zrná majú silnú vôňu, ale absorbujú všetky okolité arómy ako špongia. Ak dáte kávu do chladničky, veľmi rýchlo začne zapáchať po zelenine, rybách alebo po čomkoľvek, čo sa tam nachádza.

Aby ste sa vyhli tomuto „miešaniu chutí“, uchovávajte kávu vo vzduchotesnej nádobe a skladujte ju v bežnej kuchynskej skrinke.

Olivový olej

Ak skladujete olivový olej v chladničke, mali by ste ho okamžite vybrať. Ak uchovávate olivový olej v chladničke, mali by ste ho okamžite vybrať.

Olivový olej by sa mal skladovať čo najďalej od priameho slnečného svetla, najlepšou možnosťou je sklenená fľaša, ktorá sa nachádza v kuchynskej skrinke.

Cibuľa a cesnak

Dlhodobé skladovanie cibule a cesnaku si vyžaduje suché prostredie a voľný prístup vzduchu (dobré vetranie). Tieto podmienky nie sú v chladiarni, ktorá má zvyčajne vysokú vlhkosť a slabú cirkuláciu vzduchu.

Ak sa neolúpaná cibuľa ponechá v chlade, vlhkosť rýchlo spôsobí jej zmäknutie, hnilobu alebo plesnivenie. Cesnak môže v dôsledku nadmernej vlhkosti klíčiť.

Obe koreňové zeleniny majú veľmi výraznú chuť, ktorú ľahko absorbujú iné potraviny (napríklad maslo, mlieko alebo niektoré druhy zeleniny), čím sa ich chuť pokazí.

Cibuľu a cesnak by ste mali skladovať na suchom, chladnom a dobre vetranom mieste (napr. v špajzi), nie však v plastových vreckách.

Ak ste už nakrájali cibuľu alebo ošúpali niekoľko strúčikov cesnaku a nespotrebovali ste ich úplne, potom sa naozaj oplatí uložiť ich do chladničky vo vzduchotesnej nádobe alebo vrecku a tieto zvyšky by ste mali spotrebovať do dvoch až troch dní.

Zemiaky, mrkva, červená repa

Chladnička je nepriateľom zemiakov. Pri nízkych teplotách sa škrob v tejto zelenine rýchlo mení na cukor. To spôsobuje, že zemiaky získajú nepríjemnú sladkú chuť, zmäknú a stratia svoje kulinárske vlastnosti. Najlepšie miesto na ich skladovanie je chladná, suchá a dobre vetraná miestnosť, napríklad pivnica alebo špeciálne debny.

Mrkva a repa tiež nemajú radi chladničku. Zvädnú a ochabnú a rýchlo stratia svoju chrumkavú štruktúru. Okrem toho nadmerná vlhkosť môže spôsobiť vznik plesní.

Podobne ako zemiaky, aj mrkva a červená repa by sa mali skladovať na chladnom a suchom mieste a mali by sa uchovávať v otvorených alebo dobre vetraných nádobách, aby sa umožnila cirkulácia vzduchu.

Paradajky, uhorky a iná zelenina obsahujúca vodu

Táto zelenina v chladničke rýchlo stráca svoju chuť a môže zhniť skôr ako pri izbovej teplote.

Mali by ste ich skladovať v košíku (alebo inej nádobe) v kuchyni, alebo ešte lepšie, kúpte si ich presne toľko, koľko potrebujete.

Tekvica, cuketa, cuketa, patizón, cuketa

Všetky tieto druhy zeleniny nevyžadujú pri skladovaní nízke teploty. V chladničke mäkne a môže splesnivieť. Najlepšie miesto na ich skladovanie je špajza alebo pivnica.

Ak však tekvicu vydlabete, nemali by ste ju do chladničky uložiť na dlhšie ako tri alebo štyri dni.

Exotické ovocie, ktoré miluje teplo

Žlté banány by ste nemali dávať do chladničky, pretože rýchlo sčernejú. Ak ste si kúpili zelené banány, mali by dozrievať na teplom mieste (približne +15…+20 °C).

Ak sú banány prezreté, mali by ste ich ošúpať a zamraziť. Nemali by sa už konzumovať, ale môžu sa použiť na pečenie. Ostatné ovocie, ktoré miluje teplo (marhule, mango, broskyne, kivi), by sa nemalo dlho skladovať v chlade.

Avokádo sa môže dať do chladničky len vtedy, keď je zrelé, a nezrelé avokádo musí dozrieť pri izbovej teplote, inak zostane tvrdé a nepožívateľné.

Citrusové plody

Citróny, pomaranče a mandarínky v chlade hnijú rýchlejšie ako v teple. Okrem toho má toto ovocie výraznú chuť a môže absorbovať pachy z prostredia.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy a triky pre každodenný život