Foto: z verejných zdrojov
Staré zvyky sa ťažko menia – a niektoré z nich bránia skutočnému vychutnávaniu šampanského
Vyhnite sa najčastejším chybám a získajte zo šumivého vína čo najviac. Hovorí o tom Food&Wine.
Staré zvyky sa ťažko menia – a niektoré z nich stoja v ceste skutočnému pôžitku zo šampanského. Keď si nabudúce kúpite slávnostnú fľašu, uistite sa, že z nej vyťažíte maximum, a vyhnite sa najčastejším chybám, na ktoré upozorňujú odborníci na víno.
Podávanie príliš studeného šampanského
„Šampanské nedávam priamo do vedra s ľadom,“ hovorí Catherine Coker, riaditeľka Esters Wine Shop & Bar, jedného z najlepších vinárskych barov v južnej Kalifornii. – Rada ho otváram studené a potom ho nechávam na stole, aby postupne dosiahlo pivničnú teplotu – približne 13 °C. Vtedy sa prejavia všetky nuansy a chute.“
Odporúča otvoriť šampanské pri teplote okolo 7 °C, a keď sa zohreje na viac ako 13 °C – vrátiť ho do chladničky. Matteo Lunelli, prezident a generálny riaditeľ vinárstva Ferrari Trento, radí skladovať fľašu na chladnom a tmavom mieste a večer pred podávaním ju schladiť na 6-7 °C. Je dôležité neuchovávať šampanské v chladničke príliš dlho, inak môže zátka vyschnúť a víno bude rýchlejšie oxidovať a absorbovať chute iných potravín.
Nesprávne otvorenie
Otváranie šampanského „hrdinským“ spôsobom je efektné, ale nebezpečné. „Nikdy ho takto neotváram a žiadny someliér to nerobí,“ hovorí Coker. Radí držať fľašu pod uhlom 45°, opatrne vložiť obrúsok medzi prst a zátku a pomaly otáčať fľašou, aby ste kontrolovali otváranie.
Nakláňanie skla
V tomto sa názory odborníkov líšia. Ferrari Trento odporúča nakloniť pohár, ako to robí väčšina ľudí, aby sa znížilo množstvo peny. Coker je naopak presvedčený, že šampanské je najlepšie naliať do pohára položeného na stole. Ak používate flautu (pohár na šampanské), je najlepšie nasmerovať tekutinu do strán, aby sa bublinky rovnomerne rozložili a nalievanie sa neprerušovalo.
Preplnené poháre
Ferrari Trento odporúča naliať približne 10 ml (menej ako polovicu pohára) a Coker túto radu podporuje. „Šampanské tak zostane studené a môžete ho doliať znova,“ vysvetľuje. „Ak ho budete piť pomaly, spodná vrstva sa zohreje a chuť bude nerovnomerná. Je lepšie dolievať častejšie.
Podávanie v pohároch na flautu
Väčšina odborníkov odporúča vyhnúť sa flaute na ochutnávanie šampanského. Úzky vrch pohára obmedzuje chuť a znižuje hĺbku chuti. Matteo Lunelli odporúča na biele víno používať veľké tulipánové poháre alebo dokonca poháre na víno – víno tak „dýcha“ a maximalizuje buket.
Coker potvrdzuje: „Len tak oceníte šampanské ako skutočné víno, nielen ako nápoj na oslavu. Vo flute je príliš malá plocha na kontakt so vzduchom a veľa chutí sa neprejaví.“ V Taliansku a Francúzsku sa šumivé víno zvyčajne podáva v pohároch na biele víno, aby sa naplno prejavila jeho chuť a vôňa.
Stránka nie je zabezpečená! Všetky vaše údaje sú ohrozené: heslá, história prehliadača, osobné fotografie, bankové karty a ďalšie osobné údaje budú použité útočníkmi.
