Červené vs. biele: odborníci na výživu nám povedali, ktoré víno je lepšie konzumovať

Foto: z otvorených zdrojov

Odborníci varovali, že žiadne množstvo vína nemožno považovať za skutočne zdravé

Hoci výskumy ukazujú, že aj jeden pohár vína denne môže ovplyvniť dĺžku života, iné, novšie zistenia poukazujú na niektoré výhody pitia vína. Píše o tom portál Prevention.

„Skoršie teórie pripisovali pravidelnej konzumácii červeného vína ochranný účinok [для здоровья сердца]“, uviedla registrovaná dietologička a postgraduálna odborníčka na výživu Sapna Peruvemba.

Vynára sa však otázka – ktoré víno je lepšie pre zdravie – červené alebo biele?

Červené alebo biele víno: ktoré je zdravšie?

Prínosy červeného a bieleho vína pre zdravie sa líšia v závislosti od spôsobu výroby.

„Počas fermentácie červeného vína zostáva na mieste šupka, semená a stopky hrozna, v ktorých sa koncentruje najviac antioxidantov. Pri bielom víne sa šupky a semená pred kvasením odstránia, takže sa stratí veľa týchto ochranných rastlinných látok,“ vysvetľuje Peruvemba.

Uvádza, že medzi tieto ochranné zlúčeniny patria antioxidanty ako resveratrol, katechín, epikatechín, kvercetín, triesloviny a antokyány, o ktorých sa predpokladá, že pomáhajú znižovať zápaly, posilňujú imunitný systém a podporujú zdravé starnutie. Červené víno však vyhráva z hľadiska koncentrácie.

„Obsah resveratrolu v bielych vínach je približne 10-krát nižší ako v červených vínach,“ dodal odborník na výživu Jamie Baham.

Avšak aj táto vysoká koncentrácia je zanedbateľná v porovnaní s množstvom antioxidantov, ktoré by ste získali konzumáciou bobúľ alebo hrozna v ich pôvodnej forme.

„Aby ste skonzumovali množstvo resveratrolu vo víne potrebné na dosiahnutie terapeutického účinku, museli by ste skonzumovať oveľa viac ako štandardnú porciu vína,“ poznamenal Baham a dodal, že to má svoje negatívne zdravotné dôsledky.

Je víno naozaj dobré pre vaše zdravie?

Napriek prítomnosti antioxidantov by bolo podľa odborníkov prehnané považovať víno za zdravé.

„Žiadne množstvo vína nemožno považovať za skutočne zdravé. Ak sa niekto rozhodne piť víno, malo by to byť preto, že mu chutí, nie kvôli zdraviu,“ zdôraznil Peruvemba.

Baham súhlasil a dodal: „Niektorí ľudia veria, že víno je dobré pre srdce a môže zlepšiť zdravie. Ale pravidelné cvičenie a zvýšený príjem vlákniny môžu tiež zlepšiť zdravie srdca bez toho, aby sa zvýšilo riziko rakoviny, čo sa môže stať pri akomkoľvek množstve alkoholu.“

V tomto prípade teda nie je rozdiel medzi červeným a bielym vínom. Konkrétne nedávna štúdia v časopise Nutrients zistila, že oba druhy vína majú rovnaký vplyv na celkové riziko rakoviny v dôsledku prítomnosti alkoholu, aj keď červené víno technicky obsahuje viac „prospešných“ zlúčenín.

„Prítomnosť týchto zlúčenín nepopiera skutočnosť, že Svetová zdravotnícka organizácia stále klasifikuje alkohol ako karcinogén skupiny 1,“ pripomína Peruvemba.

Kto by nemal piť alkohol

Odborníci sa domnievajú, že hoci mnohí ľudia môžu piť alkohol, niektorí ľudia by sa ho mali úplne zdržať. Môže ísť o ľudí, ktorí:

  • sú tehotné, snažia sa otehotnieť alebo dojčia;
  • majú ochorenie pečene;
  • majú ochorenie srdca;
  • majú gastrointestinálne problémy;
  • užívajú určité lieky, ktoré sa vzájomne ovplyvňujú s alkoholom;
  • v osobnej alebo rodinnej anamnéze sa vyskytlo zneužívanie alkoholu;
  • majú zvýšené riziko vzniku rakoviny.

„Ak sa chystáte piť, buďte opatrní a pite s mierou,“ hovorí Baham.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy a triky pre každodenný život