Foto: z verejných zdrojov
Zistime, prečo sú mandarínky kyslé a ako si ich môžete doma osladiť
Aj po dlhom a starostlivom výbere v obchode alebo na trhu sa môže stať, že mandarínky budú kyslé. Našťastie existujú jednoduché spôsoby, ako to napraviť. Tu je návod, čo robiť, ak sú vaše mandarínky kyslé, a ako ich za pár minút opäť osladiť.
Prečo sú mandarínky kyslé
Mandarínky môžu byť kyslé z viacerých dôvodov:
- nemali čas dozrieť;
- neboli správne skladované (príliš chladné);
- počas rastu nemali dostatok slnka a živín.
Aj kyslosť mandarínok môže byť vlastnosťou odrody. V poslednom prípade je nepravdepodobné, že by sa s kyslosťou dalo niečo urobiť, ale v prvých troch prípadoch sa situácia dá napraviť.
Ako urobiť kyslé mandarínky sladkými – lifehack
Takže ste si dlho a zdĺhavo vyberali, ale aj tak ste si kúpili kyslé mandarínky – čo teraz? Existujú minimálne tri spôsoby, ako urobiť kyslé mandarínky sladkými.
Ohrejte ich v mikrovlnnej rúre
Na šupke mandarínok musíte urobiť niekoľko zárezov a potom ovocie vložte do mikrovlnnej rúry a ohrievajte ho 30 sekúnd na maximálny výkon. Potom ich na 1-2 minúty preložte do misky so studenou vodou. Mandarínky budú sladšie, ale treba brať do úvahy, že napriek všetkej atraktívnosti tejto metódy takéto ovocie dlho neleží.
Urobte si teplý kúpeľ
Metóda je podobná predchádzajúcej, ale je šetrnejšia.
Celé mandarínky je potrebné namočiť na 10-15 minút do teplej vody (40-45 °C) a potom ich rýchlo preložiť do studenej vody, aby sa zastavil proces „ohrievania“ šupky a dužiny. Nech to znie akokoľvek zvláštne, samotná zmena teploty v skutočnosti neznamená, že je ovocie sladšie – len sa zmyje voskový povlak a chuť je jemnejšia, takže mandarínky sa zdajú byť sladšie.
Namočte do slanej vody
Ak je ovocie veľmi kyslé, urobte malý rez a namočte ho na 10 minút do vody s lyžičkou soli. Soľ zníži kyslosť.
Nakoniec, ak máte čas, ovocie môžete jednoducho nechať dozrieť na parapete – rovnako ako banány alebo paradajky. Po 2 – 3 dňoch budú mandarínky sladšie.
