Uzavretý julienne v slanine: recept na dokonalé jedlo na slávnostnú večeru

Foto: z otvorených zdrojov

Uzavretý julienne je bohatý pokrm, preto sú k nemu vhodné ľahké prílohy s chrumkavou textúrou.

Sviatky, to nie sú len blikajúce vence a vôňa ihličia, ale aj špeciálne jedlá, ktoré navodia atmosféru pohody a rozprávky. Ukrajinskí foodblogeri tento rok ponúkajú netradičné, ale prekvapivo jednoduché riešenia pre sviatočné menu.

Jedným z nich je zatvorený julienne v slanine, jedlo, ktoré vyzerá, akoby ho práve servírovali vo francúzskom bistre, ale jeho príprava je rýchla a bez stresu.

Autorka receptu, foodblogerka Anastasiia Cooking, mení klasický julienne na malé individuálne „balíčky“ roztaveného syra, šťavnatého mäsa a pikantných húb zabalených do červenej slaniny. Je to jedlo, ktoré vyzerá rovnako vhodne na sviatočný večer s rodinou alebo na vianočný stôl s priateľmi.

Recept

Zloženie:

  • Slanina 250 g
  • Huby 300 g
  • Cibuľa 1 ks
  • Kuracie filé 250 g
  • Strúhaná mozzarella 150 g
  • Soľ
  • Korenie
  • Majonéza 1 PL

Príprava

  1. Smaženie húb. Najprv nakrájajte cibuľu a huby na plátky. Cibuľu osmažte dozlatista, pridajte huby a duste, kým sa vlhkosť neodparí. Práve tu vzniká veľmi šťavnatá vôňa, ktorá vám pripomína útulné večere. Dochutíme soľou a korením.
  2. Pripravte kuracie mäso. Kuracie filé nakrájajte na malé kocky, aby sa rýchlejšie upieklo a zostalo šťavnaté. Osolíme, okoreníme a pridáme lyžicu majonézy, aby bolo krehké a malo ľahkú krémovú chuť. Premiešajte.
  3. Vytvarujte „košíčky“ zo slaniny. Vezmite široké poháre alebo malé šalátové misky. Pokladajte ich tenkými pásikmi prekrývajúcej sa slaniny, mala by pokryť steny a vytvoriť akýsi „košík“.
  4. Náplň. Navrstvíme šampiňóny, strúhanú mozzarellu a kuracie filé. Okraje slaniny dobre utlačte a zabaľte a náplň úplne zakryte.
  5. Juliennes preložte na plech vyložený pergamenom. Vedľa nich môžete položiť na plátky nakrájané zemiaky. Pečte pri 180 °C 35-40 minút. Konvektomat zapnite 10 minút pred dokončením, aby slanina bola chrumkavá a chuť výraznejšia.

Uzavretý julienne je sýty pokrm, preto sú vhodné ľahké prílohy s chrumkavou textúrou.

Uzavretý julienne v slanine je tou vzácnou príležitosťou, keď domáce jedlo vyzerá ako inšpirované reštauráciou, ale zostáva veľmi „rodinné“. Je to ideálny recept na zimnú dovolenku, keď chcete teplo, chute a gastronomické objavovanie.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy a triky pre každodenný život