Pivo každý deň: ako tento nápoj ovplyvňuje vaše telo a zdravie

Foto: z verejných zdrojov

„Ľahký alkohol“ nie je až taký ľahký príbeh

Fľaša vychladeného piva po dni strávenom v práci je pre mnohých relaxačným rituálom. Pivo je jedným z najobľúbenejších alkoholických nápojov a jeho nízke percento alkoholu vytvára dojem „bezpečnej“ voľby. Je však každodenný návyk na pivo naozaj taký neškodný. Organizácia EatingWell odhalila, aký vplyv má pravidelná konzumácia piva na organizmus.

Zlepšenie hustoty kostí

Pivo môže vďaka kremíku a polyfenolom zvyšovať minerálnu hustotu kostí a dokonca znižovať riziko zlomenín bedrového kĺbu. Znie to sľubne, však, ale je tu jedna nuansa – dôkazov je málo a vedci si zatiaľ nie sú istí, či potenciálne výhody prevažujú nad rizikami pravidelnej konzumácie alkoholu.

Poruchy spánku

Alkoholické nápoje sa často spájajú s ľahkosťou, uvoľnením a eufóriou, ale telo za tieto „účinky“ platí vysokú cenu.

Alkohol spomaľuje reflexy, zhoršuje rovnováhu, pamäť a hlavne – spánok. Aj malé množstvo, zodpovedajúce dvom štandardným porciám alkoholu, skracuje trvanie fázy REM (fáza spánku, keď je mozog veľmi aktívny, akoby bdelý, ale telo je nehybné) – najcennejšej pre regeneráciu. Výsledkom je plytký spánok a pocit „zničenosti“ na druhý deň.

Inhibícia chudnutia

Telo nedokáže alkohol skladovať, preto ho pečeň zaraďuje na prvé miesto v poradí látok, ktoré treba spracovať. Takže kým je zaneprázdnená alkoholom, spaľovanie tukov sa spomaľuje. Ak sa človek snaží zbaviť nadváhy, pravidelná konzumácia piva môže byť tichým sabotérom tohto procesu.

Tráviace problémy

Alkohol:

  • stimuluje tvorbu žalúdočnej šťavy,
  • dráždi tenké a hrubé črevo,
  • mení rýchlosť prechodu potravy.

Výsledkom môže byť nepríjemný pocit nadúvania, bolesti brucha alebo hnačka. Pri nadmernej konzumácii je možný črevný zápal, narušenie mikrobiálnej rovnováhy a dokonca aj poruchy priepustnosti črevnej steny.

Áno, niektoré štúdie ukazujú, že fermentované pivné zlúčeniny môžu mať potenciálne plusy pre mikroflóru, ale k dnešnému dňu sa odborníci zhodujú, že riziká ďaleko prevyšujú možné plusy.

Riziko dehydratácie

Alkohol má diuretický účinok, čo znamená, že spôsobuje intenzívnejšie vylučovanie tekutín obličkami. Pivo sa v tomto ohľade považuje za miernejšie ako víno alebo liehoviny, ale stále existuje riziko dehydratácie a dehydratácia je hlavným faktorom, ktorý spôsobuje, že sa na druhý deň necítite dobre.

Dlhodobé dôsledky

Alkohol zvyšuje riziká:

  • hypertenzia,
  • mŕtvica,
  • srdcové zlyhanie,
  • kardiomyopatia,
  • rôzne typy rakoviny (ústnej dutiny, hrtana, pažeráka, hrubého čreva, pečene, prsníka).

Čím častejšie a viac človek pije – tým vyššie je riziko.

Existujú nejaké výhody piva

Stručne povedané, nie. Áno, štúdie niekedy odhalia pozitívne účinky, ale nie sú jednoznačné, výhody možno získať z nealkoholických produktov (fermentované potraviny, vápnik z mliečnych výrobkov atď.), navyše škodlivé účinky alkoholu sú už dávno dokázané.

Ak nepijete alkohol – nie je dôvod začať.

Často kladené otázky

  1. Je pivo veľmi škodlivé? Je to alkohol, takže všetky riziká spojené s alkoholom sa vzťahujú aj na pivo, napríklad poruchy spánku, zaťaženie pečene a zvýšené riziko chronických ochorení.
  2. Je normálne piť pivo každý večer? Nie. Pravidelné každodenné pitie sa neodporúča, a to z dôvodu zdravotných rizík a ďalších prázdnych kalórií.
  3. Je pivo „lepšie“ ako iné nápoje? Neexistuje nič také ako „zdravý alkoholický výrobok“. Nízky obsah alkoholu neznamená, že pivo je zdravé alebo bezpečné.

Pivo sa môže zdať ľahké a nevinné, ale aj malé, ale pravidelné dávky alkoholu ovplyvňujú spánok, trávenie, hmotnosť, pečeň a riziko dlhodobých ochorení. Najlepšou stratégiou je rovnováha, uvedomelosť a zodpovednosť. Nezabúdajte, že na to, aby ste sa cítili dobre, určite nepotrebujete pivo.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy a triky pre každodenný život