Mandle sú superpotravina: nutricionisti odhalili, čo robia pre vaše srdce, pokožku a mozog

Foto: z otvorených zdrojov

Je to malý, ale neuveriteľne užitočný produkt a skutočná pokladnica živín

Ťažko by sme našli univerzálnejší orech ako mandle. Dajú sa chrumkať, vyrábať z nich mandľové maslo, múka, mlieko a mnoho ďalšieho. Mandle sú však dobré nielen na to – majú mnoho zdraviu prospešných účinkov.

Ide o skutočnú výživovú superpotravinu, ktorá si zaslúži miesto vo vašom každodennom jedálničku. Obsahom tuku sa podobá orechom, ako sú makadamové orechy, ale má o niečo menej sacharidov. Mandle sú vynikajúcim zdrojom rastlinných bielkovín a prirodzene neobsahujú cholesterol a lepok, takže sú vhodné takmer pre každú diétu alebo stravovací plán, píše Martha Stewart.

Dvaja odborníci na výživu v publikácii uviedli, aké zdravotné výhody možno získať konzumáciou mandlí.

Výhody mandlí

Tu sú hlavné výhody mandlí – od udržiavania zdravého srdca až po zlepšenie pleti:

Zdravie srdca

Mandle sú bohaté na tuky – a to je jedna z ich hlavných výhod. Majú vysoký obsah mononenasýtených tukov, ktoré pomáhajú udržiavať normálnu hladinu cholesterolu a zdravie srdca, uvádza odborníčka na výživu Lauren Manakerová. Mononenasýtené tuky pomáhajú znižovať LDL – „zlý“ cholesterol – a zvyšovať HDL – „dobrý“ cholesterol, čím sa znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení a mŕtvice.

Okrem toho sú mandle bohaté na antioxidanty, ako je vitamín E a flavonoidy, ktoré podporujú obnovu buniek a sú prospešné pre srdce.

Kontrola hmotnosti

Bielkoviny, vláknina a tuky v týchto výživných orechoch pomáhajú dlhšie pociťovať pocit sýtosti, znižujú chuť na desiatu a môžu pomôcť pri regulácii hmotnosti, upozorňuje odborník na výživu a autor bestsellerov Toby Amidor.

Poukazuje na vedecký prehľad z roku 2025, v ktorom poprední odborníci dospeli k záveru: pravidelná konzumácia mandlí môže pomôcť pri chudnutí. Konkrétne štúdie ukazujú, že konzumácia aspoň 50 gramov mandlí denne (približne dve malé hrste) podporuje u niektorých ľudí chudnutie.

Funkcia mozgu

Mandle sú bohaté na riboflavín a L-karnitín, látky, ktoré podľa Manakera môžu podporovať zdravie mozgu a znižovať riziko kognitívneho úpadku. V štúdii z roku 2024 sa zistilo, že u starších dospelých ľudí, ktorí jedli viac orechov (viac ako 11 g denne), bola výrazne nižšia pravdepodobnosť zhoršenia kognitívnych funkcií.

Zdravie čriev

Občerstvenie s mandľami môže pozitívne ovplyvniť mikrobióm, a tým podporiť zdravie čriev znížením rizika ochorení tráviaceho traktu vrátane IBS. Vo vedeckom prehľade z roku 2025 sa uvádza: mandle podporujú rast prospešných baktérií, ako sú Roseburia, Ruminococcus, Eubacterium, Lachnospira a ďalšie.

Koža

Mandle sú bohaté na vitamín E, silný antioxidant, ktorý pomáha chrániť pokožku pred poškodením voľnými radikálmi, uvádza Manaker. Okrem toho zdravé tuky v mandliach vyživujú pokožku, udržujú ju hydratovanú a pružnú.

Štúdie ukazujú, že konzumácia mandlí môže zlepšiť zdravie pokožky: redukuje vrásky a vyrovnáva tón pleti. Štúdia Kalifornskej univerzity v Davise zistila, že u žien po menopauze, ktoré jedli dve porcie mandlí denne, sa po 24 týždňoch prejavilo výrazné zlepšenie.

Manaker však zdôrazňuje: na posúdenie dlhodobého účinku a jeho aplikovateľnosti na iné skupiny je potrebný ďalší výskum.

Zotavenie svalov

Manaker tiež uvádza: mandle pomáhajú rýchlejšie sa zotaviť z námahy. Cituje nedávnu štúdiu zo Štátnej univerzity v San Diegu a King’s College London: 26 zdravých dospelých ľudí bežalo 30 minút po naklonenej ploche, čo je záťaž, ktorá spôsobuje mikropoškodenie svalov.

Počas 8 týždňov pred testom polovica účastníkov denne zjedla 2 unce mandlí, druhá polovica zjedla podobnú kalorickú porciu praclíkov.

Po pretekoch mala skupina, ktorá jedla mandle, menšie poškodenie svalov, menšiu bolesť a lepšie udržanie sily v porovnaní so skupinou „praclíkov“.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy a triky pre každodenný život